Útmutató a fogkrémvásárláshoz

Útmutató a fogkrémvásárláshoz


Útmutató a fogkrémvásárláshoz

A kellemtelen lehelet, a fogak elszíneződése, szuvasodása és fogkövesedése sajnos gyakran előforduló fogászati panaszok, azonban a nem megfelelő fogápolás ezeken túl okozhat ínygyulladást, ínysorvadást, valamint akár különböző fogágy betegségeket is.

 A különböző fog és szájüregi panaszok kialakulásának hatékony megakadályozása, vagyis a fogaid helyes ápolása nem csak annak függvénye, hogy naponta hány alkalommal és megfelelő technikával mosol-e fogat a fogkeféddel.

Attól is függ, hogy mindehhez milyen fogkrémet használsz. A számodra legmegfelelőbb fogkrém kiválasztásával és napi használatával növelheted fogaid élettartalmát és csökkentheted azok állapotromlását is.

A megfelelő fogkrém kiválasztásával sokat tehetsz az egészséges szájhigiéniád megtartásáért

Érzékenyek a fogaid? Dohányzol vagy rendszeresen fogyasztasz kávét, teát? Esetleg vérzésre hajlamos az ínyed? Számos dolgot és szempontot kell figyelembe venned ahhoz, hogy megtalálhasd azt a fogkrémet, amelyik segít kialakítani és megőrizni szád egészséges higiéniáját.

Ínyvérzésre, ínygyulladásra hajlamosoknak ajánlott a gyógynövényes fogkrémet közül választani

A kifejezetten gyulladáscsökkentő chlorhexidin, a triclosan hatóanyag mellett ezekben a fogkrémekben gyártótól függően különböző változó gyógynövényi összetevőket és vitaminokat is találhatsz.

Ezekben a fogkrémekben az olyan gyógynövények, mint például a menta, az eukaliptusz vagy a szegfűszeg a kellemes lehelet megalapozása, míg a kamilla, a körömvirág és a teafa olaj az ínygyulladás megelőzésére és kezelése terén fejti ki hatását. 

Érzékeny fog és fognyak sokak számára okoz mindennapos, kellemetlen pillanatokat

A problémát olyan fogkrémmel érdemes kezelni, amelynek hatóanyagai között stroncium-kloridot, hidroxilapatitot, pro-argint vagy aminfluoridot látsz feltüntetve, vagy olyan deszenzibilizáló szereket, mint a kálium-klorid ami a szabaddá vált dentincsatornákat lezárva képes csökkenteni a fogérzékenységet.

A megfelelő fogkrémmel nem kell tartanod a fogorvosi látogatásoktól 

Ha szeretnéd a lehető leghatékonyabban megelőzni fogszuvasodást, akkor olyan fogkrémek közül érdemes választanod, amelyek fluorid vegyületet (aminfluorid, ón-fluorid, nátrium-fluorid, nátrium-monofluoro-foszfát) tartalmaznak. Ezek a mikrobaellenes, antibakteriális hatású fogkrémek segíthetnek ugyanis megvédeni fogaidat a szádban található baktériumok elszaporodásával valamint a foglepedékek és plakkok kialakulásával szemben és téged a szükségesnél gyakoribb fogorvosi látogatásoktól.

A fogak elszíneződésének megelőzésére alkalmas fogkrémektől mindig szép lehet a mosolyod

Azok a fogkrémek, amelyeknek a hatóanyaga pirofoszfát vagy nátrium-hexametafoszfát, igen hatásos védelmet nyújtanak a fogkő kialakulással szemben. Ugyan nem távolítják el a fogaid felszínéről a már kialakult fogköveket (ebben szakorvos tud számodra hatékonyan segíteni), de megelőzi a fogaid beszürkülését, elszíneződését még akkor is, ha naponta többször fogyasztasz kávét, teát, vagy esetleg dohányzol. 

Nincs vonzóbb, mint egy egészséges, fehér fogsorú mosoly azonban érdemes a fogfehérítéssel óvatosan bánni. 

A fogaid színe, épsége és szuvasodásra hajlamossága függvényében választhatsz kifejezetten fogfehérítő fogkrémeket és pasztákat is; enyhébb, a hatásukat kíméletesen, fogmosásról fogmosásra kifejtő-, valamint a fogak eredeti árnyalatát azonnal helyreállító, extrémebb, látványos hatású fehérítő fogkrémet. 

Azonban a gyors, látványos hatással kecsegtető fogfehérítő krémek legtöbbször erősebb dörzshatású mikro-szemcsékkel (nátrium bikarbonát és egyéb nagy szemcsés, abrazív anyagokkal), fluoridos, xylitolos vagy kalcium-peroxid tartalmú összetételükkel érik el a kívánt hatást, így hosszú távú alkalmazásuk károsíthatja fogaid fogzománcát.

A tejfogak védelmére vagy a fogváltás idejére a legmegfelelőbbek a gyerekfogkrémek

A gyermekeknek szánt fogkrémek fluoridtartalma nagyon alacsony, így a hatásuk is kíméletes. Az ízük kialakításánál figyelembe vették a gyermeki ízlésvilágot, így ezek a fogkrémek többnyire valamilyen gyümölcs- vagy épp rágógumi ízben készülnek, amely így ugyan a felnőttek számára is kecsegtető lehet, de a felnőttek fogainak mindennapos ápolására alacsony hatóanyagtartalmuk miatt nem alkalmasak.

Ha nem vagy benne biztos, hogy melyik fogkrémet érdemes választanod, akkor mindenképp érdemes szétnézned a Profimed fogkrém összehasonlító oldalán. A megfelelő fogrém kiválasztásával sokat tehetsz a kellemetlen lehelet megszüntetéséért és az egészséges szájhigiénia megtartásáért.

Amennyiben egészséges mosolyt szeretnél, ápold fogaidat a fogaidnak legmegfelelőbb fogkrémmel és egészítsd ki fogápolási rutinodat mikrobaölő (antibakteriális) hatású szájvízzel is.

Forrás: ketkes.com


Üzenet küldése

  • *
  • *
  • *

Tetszett a cikk?

 

Kiemelt ApróHirdetések

További kiemelt ApróHirdetések »

 

EgészségCikkek ajánló

További egészség cikkek »

 

 

 

 

EgészségCikkek ajánló

További egészség cikkek »