5 alkalom edzővel utána magad!

5 alkalom edzővel utána magad!


 

12 tény a fitneszről, amit egyik edző sem mond el neked!

Az egészséges életmódot egyre több ember választja. Ahhoz, hogy jobban nézzen ki és kényelmesebben érezze magát, sokan választják a fitneszt. De, mint minden esetben, ennél sem árt figyelni a mértékletességre.

A BIDISTA szerkesztősége érdekes tényeket talált a fitneszről, ami segít az edzéseket hatékonyabbá, hasznosabbá és élvezetesebbé tenni. A cikk végén pedig egy bónuszt találsz, amely motiválhat, hogy többet sportolj!

1. A látványos eredményre meglehetősen sokáig kell várnod!

Eleinte ne várj túl gyors eredményeket az edzőteremben eltöltött idő után. Azok, akik nyárra, vagy 2 hónapon belül fogyni akarnak, valószínűleg kudarcot vallanak. Természetesen mindez attól függ, hogy kinek hogyan reagál a teste, mekkora a súlya és az életkora. Mindenesetre az edzés első eredményeit körülbelül 2-3 hónap múlva fogod csak észrevenni. Vannak viszont nem kevesen, akik csak a hatodik hónap múlva vesznek észre pozitív változásokat a testükkel kapcsolatban. Fontos megérteni, hogy a siker kulcsa a rendszeresség, az edzés gyakorisága és a helyes táplálkozás. Két hetes edzéstől nem várható semmilyen különleges hatás. Jó eredményeket érhetünk el heti 3 erőnléti és 2 kardió edzéssel. Ez nem jelenti azt, hogy heti 5 napot kell az edzőteremben töltenünk. A kardióedzésnek megteszi egy közönséges séta is.

2. A kívánt eredmény elérése nem mindig lehetséges

Ha van egy elképzelésed arról, milyen a te tökéletes alakod, és egy ilyen eredményt szeretnél elérni a fitnesz segítségével, akkor fel kell készülnöd arra, hogy ez nem biztos, hogy működik. Először is figyelembe kell venni az egyes személy genetikai adottságait és testének fizikumát. Valaki izmai természetes módon növekszenek jobban, és valakinek gyorsabb az anyagcseréje. Ezen kívül számos profi sportoló és fitnesztréner különleges készítményeket használ a kívánt hatás eléréséhez. Ha magunk elé elérhetetlen célokat tűzünk ki, akkor nemcsak a motivációnkat veszíthetjük el, hanem még az is megeshet, hogy alakunkat ugyan formáljuk, de az egyáltalán nem lesz harmonikus. A helyes cél felállításához objektíven ki kell értékelned magadat, figyelembe kell venned a képességeidet és korlátaidat, és meg kell próbálnod elérni a lehető legjobb formát abból, amid van.

3. Általában elegendő 5–7 foglalkozás az edző felügyeletével

Az edzők szeretik azt mondani, hogy mindenkinek személyre szabott képzési programra van szüksége, amit nem tud saját magának összeállítani. De ez nem igaz. Az igaz, hogy mindenkinek szüksége van egy edzőre, aki megmutatja a hatékony technikát. Ehhez általában 5 alkalom elégséges. Ezután viszont te magad is edzhetsz, hiszen már tudod, hogy mire kell odafigyelned. Körülbelül másfél hónap múlva érdemes néhány órát venni egy másik edzőtől hogy megtudd, illetve, hogy ellenőrizhessed, hogy mindent helyesen csináltál-e, és legyen aki válaszoljon az esetlegesen felmerülő kérdéseidre. Objektíven nézve a dolgot, több oktató nem szükséges. Az már persze egy más dolog, hogy az edző felügyeletével végzett edzés mindig fegyelmezettebb, de ez mindössze személyes motiváció kérdése.

4. Csak az alapgyakorlatok segítenek egy szép testet építeni

Az edzők számára az az előnyös, ha a lehető legtovább megtartják az ügyfeleiket, ezért gyakran elhanyagolják az alapgyakorlatokat, és sok különböző, csak az egyes izomcsoportot fejlesztő gyakorlatot csináltatnak meg a csoportjukkal. Fontos azonban megérteni, hogy a jó eredmény eléréséhez az alapgyakorlatokra kell összpontosítani. Alapgyakorlatok a támadóállás, a különböző nyomások, a felhúzás, a guggolás és a fekvőtámasz. Az izomzatunkat csak ezek segítségével lehet fejleszteni. Ugyanakkor az alapgyakorlatok is eltérő hatékonysággal rendelkeznek. Fontos, hogy tapasztalatai úton megértsük, mely gyakorlatok mely izmokat fejlesztenek. A fenékizmok fejlesztéséhez például valakinek jobban megfelel a guggolás, míg valaki másnak a támadóállás. Természetesen az izomspecifikus gyakorlatok is fontosak, sőt, általában érdekesebbek és kellemesebbek, de nem érdemes csak ezekre szorítkozni az edzés során.

5. A sportorientált étkezés általában nem szükséges

A kezdők, akik épp most léptek be az edzőterembe, gyakran hisznek a sportorientált táplálkozás mágikus erejében. Valójában, ha meglehetősen változatos és egészséges étrended van, és nem akarsz részt venni egy bikini-versenyen, akkor nem kell sportkúrát tartanod. Még akkor sem, ha az edző az edzőteremben rámenősen kínál neked különböző fehérje- vagy zsírégetőt, ne hagyd magad rászedni, mert könnyen meglehet, hogy csak egy kicsit keresni akar rajtad, ajánlva egy varázslatos csodaszert a helyi fitnesz bárból. Neked nincs szükséged zsírégetőre, ahhoz, hogy lefogyjál. A megfelelő táplálkozás, valamint a rendszeres edzések a jövőben gyönyörű alakot biztosítanak mindenféle sportkúra és csodaszer nélkül is.

6. A fitnesz segítségével nem feltétlenül lehet teljesen megszabadulni a narancsbőrtől!

Azt, hogy nem létezik narancsbőr elleni kozmetikum, mára már egész sokan megértették. De még mindig erős az a meggyőződés, hogy a rendszeres sporttevékenység segít örökre elfelejteni ezt a kellemetlen problémát. Ez nem igaz. Bármilyen edzés, legyen az erőnléti vagy kardió, önmagukban nem szabadítanak meg a narancsbőrtől. Még akkor sem, ha magas színvonalú tréningeken veszünk részt, de ugyanakkor egészségesen táplálkozunk, de sokat eszünk; ez esetben a narancsbőr bizony maradni fog. De van ezzel kapcsolatban egy jó hír is: ha rendszeresen edzel és figyelsz az étrendedre, akkor a narancsbőr sokkal kevésbé lesz észrevehető.

7. Egy szép kockás has eléréséhez nem szükséges gyakran felüléseket végezni

Az edzőteremben sokan szeretik a felüléseket minden edzésbe beleépíteni, de valójában ez nem annyira szükséges. Sőt, bizonyos gyakorlatokkal ellenkező hatást érünk el, azaz csak a derekunk lesz szélesebb. Ha szép kockás hasat szeretnénk, nem érdemes túlontúl megfeszítve edzeni. A hasi izmok elegendő edzést kapnak az alapvető gyakorlatok során is. A guggolás és a támadóállás jobban megdolgoztatja az izmokat, mint a felülés. Tehát hetente egyszer bőven elég „hasra gyúrni”.

8. Egy gyönyörű testet nem lehet pilátesz fitnesz, tánc és jóga segítségével kialakítani

Az tény, hogy egy szép test kialakításához szükség van az izmokra, és ezt csak az erőnléti edzések során alakíthatjuk ki. Ezen túlmenően, az izmok több kalóriát égetnek el akkor, ha sok energiát igényel az „etetésük” és a fenntartásuk.

A csoportos edzések, mint például a pilátesz fitnesz, a különböző táncok és a jóga, nagyszerű kiegészítője az edzőtermi edzéseknek, de nem helyettesítheti őket. Ha a cél nem csak néhány felesleges kilogramm leadása és a jó hangulat, akkor ne felejtsük el az erőnléti edzéseket sem!

9. A nőknek többféle gyakorlatot kell végezniük és kevesebb pihenőt tartaniuk az edzés után

A férfiak és nők számára a fitnesz eltérő. A női edzések sikerének kulcsa a többféle gyakorlat és az azok közötti rövidebb szünetekben rejlik. Ez azért van, mert a nők biológiai adottságuknál fogva nem tudnak az izmok teljes kifáradásáig edzeni, mivel van egy belső „berendezésük”, ami nem engedi, hogy túlterheljék magukat. Ezért a nőknek gyakrabban, de rövidebb szünetekkel kell edzeniük és nem nagy súlyokat emelgetve. Az is elég, ha a nők 30-40 másodpercet pihenhetnek a gyakorlatok között, ellentétben a férfiakkal, akiknek a nagy súlyok emelése után helyre kell állítaniuk állóképességüket.

10. Nem szabad sokat edzeni és keveset enni!

Tény, hogy a kalóriahiány szükséges, ha fogyni akarunk. Mindazonáltal fontos, hogy ne hajszoljuk testünket szélsőséges helyzetekbe. Ha sokat edzettünk a teremben, és keveset eszünk utána, a szervezet lassabb anyagcserével reagál és energiamegtakarítási módra vált. Ezért nem szabad keményen edzeni minden nap, és jelentősen csökkenteni a kalóriabevitelt. Így csak önmagunkat és testünket merítjük ki. Ráadásul a túlterhelt test stressz alatt van, ami azt jelenti, hogy hajlamos a súlygyarapodásra a jövőben. Ha fogyni szeretnénk, próbáljunk meg 1-2 órával az erőnléti edzés után nem enni.

11. A kardió edzésekkel is bánjunk mértékletesen!

A kardió edzés is teljes értékű edzés. A kardiógyakorlatok során a szív- és érrendszeri és légzőrendszerünket eddzük, növeljük a kitartásunkat és ennek során zsírt égetünk el. Ha külön napot szentelünk a kardióedzésekre, ne feledjük, hogy a zsírégetés folyamata csak 40 perc edzés után kezdődik. Ez azt jelenti, hogy összesen több mint egy órát kell töltenünk a futópadon vagy más gyakorlatot végeznünk. Abban az esetben, ha kardiógyakorlatokat rögtön az erőnléti edzés után végezzük, akkor a zsírégetés az első perctől kezdődik, így 20 perc elegendő lesz mindenki számára.

A kardiógyakorlatok végrehajtásakor figyeljünk a pulzusszámra. Bizonyos határokon belül kell lennie. Tehát, ha a pulzusszám nem éri el alsó határt, akkor nagyon gyenge eredményünk lesz. Viszont ha a pulzusszámunk túl magas, akkor kockáztatjuk az egészségünket!

12. Jó alakunk lehet edzőterem nélkül is!

Ha szerencsés természetes adottságaid vannak, és nem eszel káros, vagy egészségtelen táplálékot, nem fogyasztasz alkoholt, szép alakod lehet akár edzőtermi gyakorlatok nélkül is. A legfontosabb a rendszeres és kitartó edzés. A kitartás a sikered 90%-a. Ha rendszeresen edzel otthon hetente többször is, sétálsz, és odafigyelsz az egészséges táplálkozásra, akkor garantáltan sikerülni fog.

Bónusz

Sportolás után testünk endorfinokat és a szerotonint termel. Körülbelül 30 percnyi edzés után a boldogsághormonok koncentrációja a vérben több mint 5-szörösére nő. Ezen túlmenően ezen hormonok hatóideje körülbelül 2 óra.

Forrás: bidista.com

 

 

 

 


Üzenet küldése

  • *
  • *
  • *

Tetszett a cikk?

 

 

EgészségCikkek ajánló

További egészség cikkek »

 

 

 

 

EgészségCikkek ajánló

Perlax Ice Gel fogkrém
Termékajánló, Kozmetikumok
A gél fogkrém természetes eredetű összetevőkkel, amelyek hosszan tartó frissességet biztosítanak.
Raklapokból játszóházat
Életmód, Háztartás
Csak a fantázia, és persze a gyerekek ízlése szabhat határt annak, hogy milyen lesz a végeredmény!
Fejfájás enyhítése
Egészség, Egészség cikkek
A fejfájás nagyon sok embert gyötör élete folyamán. Mégis mit tehetünk, hogy megelőzzük a fejfájást?
Hair Strengthening Serum
Termékajánló, Kozmetikumok
Javasolt: hajhullás, hajritkulás, kopaszodás, foltos hajhullás, korpásodás, viszkető fejbőr esetén.
Mennyi kávét fogyasszunk?
Életmód, Táplálkozás, diéta
Napi fél és 3 csésze közötti kávé elfogyasztása kedvező hatással van a szív- és érrendszerre
Vibracell - természetes multivitamin-kiegészítő
Termékajánló, Vitaminok
A Vibracell egy természetes multivitamin-komplexum, amely gyümölcsökből, zöldségekből és gyógynövényekből készült
Slim 40 BURN. Új termék!
Termékajánló, Étrendkiegészítők
A Slim 40 BURN a diétát, s az italporral folytatott (fogyó)kúrát támogató étrend-kiegészítő.
Gyak. betegségek leírása, javaslatok: I rész.
Betegségek, Betegségek A-Z-ig
Ez a sorozat a teljesség igénye nélkül több részből fog állni, a betegségek egymás után ábécé sorrendben.
C-Vitamin Alkaline Power
Termékajánló, Vitaminok
C-vitamin kalcium-aszkorbátból, csipkebogyóból és acerolából

További egészség cikkek »