A gyógyító birsalma


Birsalmából készíthető finomságok.
Az ősz egyedi aromájú gyümölcsének, a birsnek az egyik legnépszerűbb felhasználási módja,ha birsalmasajtot főzünk belőle
Finom és egészséges csemege, amit a nagyanyáink minden évben elkészítettek. Nem nagy ördöngösség, hisz csak a birs húsa, cukor és citromlé szükséges hozzá. Egyes helyeken durvára vágott diót is adnak hozzá. A téglalap alakú, szeletelhető tömb a hűvös kamrában vagy a hűtőszekrényben sokáig eláll – már ha a család nem jár rá.
Ha a birset nem saját kertben szüreteljük, a piacon vagy a zöldségesnél kemény, sárga színű darabokat válasszunk, ne pedig fonnyadt, barnásra színeződött héjút. (A zöldes példányokat utóérlelni kell, ilyeneket akkor vegyünk, ha hetek múlva lesz csak időnk birssajtot készíteni.)
A birsalmákat felhasználás előtt le kell tisztítani: a piheszőröket papírtörlővel vagy konyharuhával le tudjuk dörzsölni, a maradékot folyóvíz alatt mossuk le. A birsalmasajthoz nem szükséges meghámozni és a magházat kivágni, csak felnégyelni. Tegyük a darabokat egy nagy fazékba és öntsünk rá annyi vizet, hogy épphogy ellepje. Főzzük puhára, majd szűrjük le. (A leszűrt levet is felhasználhatjuk, főzhetünk belőle birszselét.)
A puhára főzött birsdarabokat kétféleképpen pürésíthetjük. Nyomjuk át egy paradicsompasszírozón, hogy megszabaduljunk a magoktól, a magháztól és a héjtól vagy a puhára főzött darabokról húzzuk le a héjat, vágjuk ki a magházat és botmixerrel vagy turmixban pürésítsük.Az így kapott massza az alapja a birsalmasajtnak.
Hozzávalók 8 adaghoz.
-kilogramm birsalma
-1 kilogramm cukor
-1 darab citrom
Elkészítés:
A birsalma masszát tegyük vissza a fazékba és öntsük hozzá a citromlevet, hogy ne színeződjön el, majd adjuk hozzá a cukrot is. (A régi receptek azt írják, a gyümölcsével megegyező súlyú cukrot adjunk hozzá. Aki ezt túl soknak találja, lecsökkentheti a cukor mennyiségét 60 %-ra.) Folyamatos kevergetés mellett főzzük addig, amíg be nem sűrűsödik.
Hűtsük szobahőmérsékletűre. Ha téglalap alakú tömböket szeretnénk, öntsük fóliával bélelt őzgerincformába. Száraz, hűvös helyen tároljuk két-három napig, majd ha a teteje megszilárdult, borítsuk ki sütőpapírra, hogy a másik oldala is tudjon szikkadni. Minimum egy-két hétig hagyjuk tovább megszilárdulni, közben időnként forgassuk át, hogy minden részét érje levegő, különben befülled és penészesedik.
Ha nincs a lakásunknak olyan pontja, ami az előbbi kívánalmaknak megfelel, a szobahőmérsékletűre hűlt birspürét öntsük inkább egy sütőpapírral bélelt tepsibe, oszlassuk el egyenletesen, körülbelül két centiméter vastagságúra és a sütőben 50 fokon, résnyire nyitott ajtó mellett négy-öt óráig szárítsuk. Miután kivettük, hagyjuk kihűlni és vágjuk kockákra vagy rudakra.
Birsalma kompót télire.
Hozzávalók :
-3 kg birsalma
-30 dkg cukor
-1-2 citrom leve
-10-12 szem szegfűszeg
--4-5 darabka fahéj
-1 mokkáskanál tartósító (natrium benzoát)
ELKÉSZÍTÉSE
-a birsalmát megmossuk , hámozzuk ,daraboljuk
-feldarabolás után azonnal tegyük fazékba ,öntsük rá a citromlevet és annyi vizet, hogy ellepje ( különben megbarnulhat )
-adjuk hozzá a cukrot és a fűszereket .tegyük fel főzni puhára. félpuhára ízlés szerint
-amikor kész belekeverjük a tartósítót (natrium benzoátot)
-üvegekbe töltjük, lezárjuk, lehet másnapig szárazdunsztban hagyni.
 
A gyógyító birs....
Az őszi időszak rendkívül értékes gyümölcse a birsalma, ennek ellenére –elsősorban savanykás íze miatt– kevésbé népszerű. Pedig hatékonyan csökkenti a megfázás és az influenza tüneteit, kiváló gyulladáscsökkentő és méregtelenítő, megszünteti a székrekedést, elősegíti a fogyást, külsőleg használva javítja a bőr feszességét. Mivel erős antioxidáns, a rákot okozó, és a sejtek öregedését felgyorsító szabad gyökökkel szemben is sikerrel veszi fel a harcot.

Egészséges Életmód Tudatosan
A birsnek van az összes gyümölcs közül a legmagasabb pektin tartalma. A pektin az emésztőrendszer segítője, mivel védőréteggel vonja be a bélfalakat, amivel egyrészt megvédi azt, másrészt helyreállítja annak megfelelő működését.
-Hasmenés és szorulás esetén egyaránt hatékonyan működik. Minden olyan betegség ellen hasznos, amit baktériumok okoznak, mint például a hasmenésjárvány, a gyomorfekély, vagy egyéb gyulladásfajták. Mindez annak köszönhető, hogy a birsalma olyan kiváló baktériumölő, hogy a középkorban a kolera gyógyítására is használták.
Emellett óriási előnye még, hogy rendben tartja a vér koleszterin szintjét, kiváló antioxidáns hatású. Érdekessége, hogy nem a hagyományos módon tartalmazza az antioxidánsokat, hanem annak élőanyaga található meg benne.
Ráadásul ez az anyag nem vész el a hőkezelés folyamán❗
-Nagyon elismert szerepet játszott a népgyógyászatban is. Jó eredménnyel alkalmazták gyulladások, reumatikus fájdalmak esetén, vagy akár menstruációs panaszok enyhítésére is. Mivel összehúzó hatással is rendelkezik, ezért akár égési sebek külső ellátására is alkalmas volt.
-Elterjedt volt mint erős köhögés, vagy magas láz ellen alkalmazható szerként is. Napjainkban népszerűsége visszaesett, pedig feldolgozott adalékanyagait a mai napig sikeresen használják táplálékkiegészítőkben, vagy egészségmegőrzést támogató készítményekben.
- Bőrnyugtató és frissítő hatása miatt kiváló arckezelő. Kiszáradt, kisebesedett arcra és dekoltázsra tegyük a birsalma kifacsart levét. Összehúzza a pórusokat, enyhíti a gyulladásokat és látványosan felfrissíti a bőrt, ezáltal fiatalabb hatást kelt.
-A birs leve hidratálja és táplálja a bőrt, ráncok enyhítésére, valamint a szem alatti ödémás bőr szépítésére kiválóan alkalmas.

A görög mitológia szerint Aphrodité, illetve Vénusz egy aranyalmát – arany birsalmát – kapott Paristól, mert a trójai királyfi őt tartotta a legszebbnek. Ezért már az ókorban a szerelem és a boldogság gyümölcsévé vált.

Lássuk, miért érdemes beiktatni a birsalmát az étrendünkbe:
1. Erősíti az immunrendszert és jótékony hatással van a vérszegénységre, mivel számos vitamint. pektint és a tanint tartalmaz. Gazdag A-, B1-, B2-, B6- C-, E- és P-vitaminban, valamint ásványi anyagokban (vas, kalcium, kálium, foszfor, magnézium). Almasavat és csersavat is tartalmaz. A gyümölcsök közül a birsnek a legmagasabb a pektin tartalma. A pektin az emberi szervezet számára igen fontos, értékes rost. Szintén egyedülálló a P-vitamin (citrintartartom) tartalma, ami megelőzheti, vagy segítheti a skorbut, illetve a vérzékenység gyógyulását és a koleszterinszintet is szabályozza.
2. Étvágygerjesztő hatású: naponta egy fél birsalma elfogyasztása mézzel a lábadozási időszakban kiválóan meghozza az étvágyat.
3. Felveszi a harcot a hepatobiliáris betegségekkel: ide tartoznak az akut hepatitisz, krónikus. (ALP) hepatitisz, biliáris cirózis, rosszindulatú folyamat a máj érintettségével, stb. Mossunk meg 2-3 birset, vágjuk apró darabokra és napi három alkalommal együnk belőle. Ha a betegséget hányás kíséri készítsünk két birsből pürét, és azt fogyasszuk.
4. Csillapítja a vastagbélgyulladás tüneteit: ez alkalommal a birs magjait hasznosíthatjuk. Vegyünk 20 gramm magot és alacsony tűzön főzzük 2 deciliter vízben. Miután elpárolgott a folyadék fele, vegyük le a tűzről, hagyjuk kihűlni, szűrjük le, és két adagban igyuk meg.
5. Köptető hatású, kezeli a bronchitist és a kezdeti fázisban lévő tuberkulózis tüneteit is enyhíti: főzzünk meg 3 deciliter vízben 100 gramm birsmagot az előbb ismertetett módszer szerint. A főzetből napi 3-4 alkalommal fogyasszunk el 2 teáskanállal. Köhögés vagy angina esetén egy birset reszeljünk meg, majd 2 deciliter forró vízben hagyjuk egy órán át. Ezután igyuk meg az infúziót vagy gargarizáljunk vele.
6. Kezeli a hólyaghurutot: fogyasszunk naponta 50-100 milliliter birslevet, ami vízhajtó és fertőtlenítő-hatású.
7. Antidepresszáns hatású: a jó kedélyünk megőrzése érdekében minden étkezés után együnk egy kanál birslekvárt. Éjszakára pedig az éjjeliszekrényre tegyünk 1-2 érett birset. Éteri összetevői nyugtatóan hatnak.

Üzenet küldése

  • *
  • *
  • *

Tetszett a cikk?

 

 

EgészségCikkek ajánló

További egészség cikkek »

 

 

 

 

EgészségCikkek ajánló

További egészség cikkek »