A gyógyító zeller


A gyógyító zeller

- Az ősi ayurvédikus orvoslás a zeller magjait emésztési gondokra, meghűlésre, a vízháztartás szabályozására, ízületi bántalmakra, máj- és lépbetegségek kezelésére javallotta.
- Magas vitamin- (A, B1, B2, B6, C, E), ásványi anyag (magnézium, foszfor, vas, kálium, molibdén és magnézium) tartalma különösen értékessé teszi, s gazdag a rák megelőzésében fontosnak tartott antioxidáns kumarin-vegyületekben is.
- Kiváló forrása az élelmi rostoknak. Szabályozza a vérnyomást. Az érfalak ellazításával illetve az epe működésének serkentésével csökkenti a vér koleszterinszintjét.
- A lombozat és a magvak illóolaj-tartalma kiemelkedő. Savtalanítja a vért, serkenti a májműködést, s ezáltal hozzájárul a szervezet méregtelenítéséhez. Tisztítja a bőrt; növényi hormon- és olajtartalma révén erősíti, nyugtatja idegrendszerünket.
- Szerves sótartalma erősíti a tüdő és a hörgők működését, pótolja a szervezet izzadás során vesztett ásványi anyag- és sótartalmát.

A zeller vásárlása és tárolása
Gumós zeller
Sima, kemény tapintású, méretéhez képest nehéz gumót válasszunk.
A darabolva árusított gumó egészségi állapotáról közvetlenül is meg tudunk győződni. A nedves, puha foltok rothadásra utalnak, a szárazabb, vöröses csíkok a levegővel való érintkezésre. Ne vegyünk a szokásostól eltérő színű, annál sárgás-barnásabb gumót.
A sértetlen gumó tisztítás nélkül, papírzacskóban, hűvös, szellős helyen, akár a kamrában is tárolható. A félbevágott, illetve hámozott gumót hámozás és a nedvesség teljes eltávolítása után tegyük a hűtőszekrénybe.
Szár- és metélőzeller
Keressünk húsos, nedvdús szárú, élénk színű levélnyeleket, foltosodástól mentes leveleket. A rothadás, vagy rovarkárosítás nyomait figyelve nézzük meg a levelek eredési helyét is.
A zeller a nyár előrehaladtával hajlamos magszárat fejleszteni: ez a levélnyél-köteg közepén fejlődik, erősen szálas, kesernyés ízű és vastagabb a többinél. Ez is fogyasztható, bár élvezeti értéke csekély.
A megtisztított és alaposan szárazra törölt zellerszárat csavarjuk konyharuhába. 3-4 napig tárolhatjuk a hűtőszekrényben.
Felhasználás
- A gumóból krémlevest, pürét készíthetünk, ízesíthetünk vele leveseket, kásákat.
- A szár és a levél nyersen, vagy rövid párolás után kiválóan alkalmas salátába, kásákhoz, húsokhoz, zöldséges és húsos, sült egytálételekhez, mártásokhoz - ízesítésre és díszítésre egyaránt.
- Répával, almával, káposztával kombinálva kiváló ivólevet készíthetünk belőle.
- 2 teáskanálnyi összetört zellermagból remek vízhajtó teát készíthetünk.
 
 
 
 Kép forrása:pxhere.com
 
 

Üzenet küldése

  • *
  • *
  • *

Tetszett a cikk?

 

 

EgészségCikkek ajánló

Ősrégi csikung gyakorlatokból...
Egészség, Tanácsok
Egy 30 másodperces gyakorlat, ami a hosszú élet titka. Tanuld meg te is és teljesen újjászületsz
A diéta lehet a fogyókúra része
Fogyókúra, Fogyókúra
Számos fogyókúrás termék létezik. Aszerint érdemes választani, hogy mi az, ami nekünk gondot okoz a fogyókúrában.
Alulműködik a pajzsmirigyed?
Termékajánló, Étrendkiegészítők
Egy ütős étrendkiegészítő "négyesfogat" mely nagy segítséged lehet a probléma megoldásában.
Folyékony szappan
Életmód, Háztartás
Ez egy olyan készítmény mellyel sok általunk eddig használt terméket ki tudunk váltani.
Kullancs, Kullancscsípés
Betegségek, Betegségek A-Z-ig
Az emberre, vagy állatra jutott kullancs a bőrön észrevétlen haladva a vérszíváshoz kedvező helyet keres.
A női zavarok is megoldhatók
Egészség, Egészség cikkek
A hétköznapokban nem jut elegendő tér a szabad reakciókhoz. Helyette az erős önkontroll a jellemző.
Méregtelenítő ásványi zeolit
Fogyókúra, Fogyókúra
Elősegíti a méreganyagok kiürülését a szervezetből, javítja a sejtszintű energiaállapotot
Blue A365 PLUS Forte
Termékajánló, Étrendkiegészítők
Növeli a szervezet immunitását a betegségekkel szemben és serkenti az antitestek képződését
Gyak.betegségek leírása, javaslatok: VII rész.
Betegségek, Betegségek A-Z-ig
Irritábilisbél szindróma, Isiász, Kelések, Köszvény, kullancscsípés, Lábszárfekély, Látászavarok, Lázcsil ...

További egészség cikkek »

 

 

 

 

EgészségCikkek ajánló

További egészség cikkek »