Nem mindegy, milyen a lakókörnyezetünk!

Nem mindegy, milyen a lakókörnyezetünk!


Egy tanulmány szerint tovább élnek azok a nők, akiket sok zöld növény vesz körül

Nem mindegy, hogy milyen a lakókörnyezetünk!

Egy nemrég megjelent tanulmány azt mutatta ki, hogy hosszabb élettartamra számíthatnak azok a hölgyek, akiket sok zöld növény vesz körbe. Azok a nők, akik dús vegetáció mellett, vagy sok zölddel körbevéve élnek, 12 százalékkal alacsonyabb halálozási rátát mutattak, mint azok a nőtársaik, akik környezetében alig-alig volt növény – írja a senior.hu.

 

A kutatók főként a légzőszervrendszeri, a vese, és a daganatos betegségek esetében találtak jelentős különbséget. A tudósok azt is vizsgálták, hogy a bokrokkal, fákkal, valamint más növényekkel teli környezet milyen módon csökkenti a halálozási rátát. Arra jutottak, hogy a szorosabb szociális kapcsolatok, és a jobb mentális egészség a legfőbb tényezők, de a csökkent légszennyezettség és a nagyobb fizikai aktivitás is hozzájárult a pozitív eredményekhez. A sok virág, fa, és bokor egy egész közösség egészségi állapotára kedvezően hat.

 

A tanulmány, melyet két neves amerikai intézet (egy bostoni és egy harvardi) jegyez, több, mint 100 ezer nőt vizsgált. A tudósok különböző otthonokat térképeztek fel, és légifelvételeket is használtak, hogy meghatározzák a vegetáció mértékét a lakókörnyezet közelében. 2000 és 2008 között követték a résztvevő nők életét, figyelték a zöld területet, és feljegyezték a haláleseteket.

Az eredmények pedig önmagukért beszélnek: a zöld környezetben élő nőknél 41%-kal volt alacsonyabb a vesebetegségben elhunytak száma, 34%-kal a légzőszervi betegségekben elhunytaké, és 13%-kal kevesebben haltak meg daganatos megbetegedés miatt.

A kutatók azokat a jellemzőket is figyelembe vették, amelyek befolyásolhatják a halálozási rátát, így például a kort, az etnikumot, a nemzetséget, a társadalmi-gazdasági helyzetet, és a dohányzást. Így jóval biztosabbak lehettek abban, hogy a kapott különbségeknél a vegetáció játszott fontos szerepet, nem pedig egyéb tényezők.

Forrás: bidista.com


Üzenet küldése

  • *
  • *
  • *

Tetszett a cikk?

 

 

EgészségCikkek ajánló

További egészség cikkek »

 

 

 

 

EgészségCikkek ajánló

További egészség cikkek »