Nyakcsigolya gyakorlatok

Nyakcsigolya gyakorlatok


A kínai orvoslás csodákra képes! Hatásos gyakorlatok a nyakcsigolyákra

A fej elfordításánál fellépő nyaktájéki fájdalom és ropogás nagyon kellemetlen. Sajnos, a nyaktájéki kellemetlenség már minden második ember számára ismerős, hiszen a mozgásszegény életmód a modern életvitel átka. A monitor előtt folyamatosan ugyanabban a testhelyzetben ülő emberek gerincproblémáikat saját maguknak köszönhetik.

 A nyak merevség kiváltó oka lehet a fejfájásnak és az agy vérellátási gondjainak, ami akár hirtelen eszméletvesztést is okozhat! Ahhoz, hogy gyökerestől megszüntessük ezt a problémát, speciális kínai nyakcsigolya gyakorlatokat kell végezni. A gyakorlatokat lassan, óvatosan és akkurátusan hajtsuk végre.

Nyakcsigolya gyakorlatok

1. Ülj le egy székre, hátát tartsd egyenesen. Vegyél egy mély lélegzetet a homlokodra helyezett tenyereddel nyomd hátra felé a fejed, és a nyakizmok megfeszítésével akadályozd meg azt, hogy fejed hátra felé elmozduljon. Tartsd meg ezt a feszített pozíciót 5-7 másodpercig és közben tartsd bent levegőt. Kilégzéskor enged el a homlokod és kb. 10 másodpercre lazulj el teljesen, fejed hajtsd a mellkasodhoz. 3-5- szőr ismételd ezt meg.

2. Vegyél mély levegőt, fogd meg a tarkódat összekulcsolt kézzel. Feszítsd meg a nyakizmodat és ne enged, hogy a fejed előrefelé elmozduljon. Tartsd bent a levegőt és maradj ebben testtartásban 5-7 másodpercig. Kilégzéskor enged le a kezed és lazulj el 10 másodpercig. Ismételd meg 3-5 alkalommal.

3. Vegyél mély levegőt, bal kezeddel nyomd a halántékodat 5-7 másodpercig, nyakizmaiddal akadályozd meg, hogy a fejed megmozduljon. Kilégzéskor lazulj el teljesen, pihenj 10 másodpercet. Ismételd meg a gyakorlatot a jobb kezeddel is. Mindegyik kezeddel 3-5 alkalommal végezd el a gyakorlatot.

4. 3-5-ször hajtsd előre, majd hátra fejed.  Belégzéskor hajtsd hátra a fejed, kezeiddel támaszd meg hátul a nyakad, és nézz felfelé amennyire csak tudsz. Tartsd bent a levegőt és 5-7 másodpercig feszítsd meg nyakizmodat. Kilégzéskor fejed fordítsd kiinduló helyzetbe. Lazulj el 10 másodpercre.

5. Hajtsd előre a fejed, kezeddel nyomd lefelé a fejed, ne fejts ki ellenállást. Belégzéskor hajlítsd a fejed a mellkasodhoz. Álladdal próbáld megnyomni a mellkasodat, tekints lefelé. Maradj ebben a helyzetben 5-7 másodpercig. Kilégzéskor a lehető legjobban lazulj el.

6. Belégzéskor lassan fordítsd a fejed balra, hogy a nyakizmok megfeszüljenek. Amennyire csak tudsz, tekints balra. Tartsd bent a levegőt 5-7 másodpercig. Kilégzéskor fejed fordítsd vissza kiinduló helyzetbe, és lazulj el 10 másodpercig. Mindkét irányba 3-5 alkalommal hajtsd végre a gyakorlatot.

7. Fejed hajtsd a mellkasodra és lazítsd el a nyakizmaidat. Miközben folyamatosan növeled az oldalirányú fejmozgásod amplitúdóját, az álladdal próbáld meg megérinteni és végigsimítani a kulcscsontodat. Ismételd meg 10-szer.

8. Döntsd hátra a fejed, lazítsd el nyak- és arcizmaidat. Nyakszirteddel próbáld meg „megdörzsölni” a nyakad alsó részét. Ismételd meg 20-szor.

9. Lazítsd el és enged le a vállad. Lassan kezdj el belélegezni, a fejed felfelé mozgatásával próbáld meg a lehető legjobban megnyújtani a nyakcsigolyáidat. Ezzel egyidőben kis szögben forgasd a fejed jobbra és balra. Térj vissza alaphelyzetbe és lazulj el. 5-ször ismételd meg.

Ahhoz, hogy a nyakcsigolya gyakorlatok még hatásosabbak legyenek, a tekinteted is fordítsd abba az irányba amerre a fejed. Ezeket az egyszerű gyakorlatokat bárhol elvégezheted, most már tudod, hogy mit kell tenned, ha hirtelen megfájdul a nyakad.

Feltétlenül figyelj az étrendedre, ha nyaktájéki problémáid vannak,  ne egyél zsíros és sós ételeket, fogyassz több tejterméket és igyál sok folyadékot. Ne feledd, hogy a nyakcsigolyák állapotától függ az agyműködés! Ahhoz hogy idős korodra is megtartsd a szellemi képességedet, érdemes figyelmet fordítani ezekre a gyakorlatokra.

 Forrás: ketkes.com

Üzenet küldése

  • *
  • *
  • *

Tetszett a cikk?

 

 

EgészségCikkek ajánló

További egészség cikkek »

 

 

 

 

EgészségCikkek ajánló

További egészség cikkek »